Thursday, July 20, 2017

Kek Marble Warisan

Assalamualaikum..lama betul roshar tak update story kan huhu..banyak sangat story dah skip..insyaallah bulan 10 ni amani gonna be a sister sebab tu la roshar lama tak update blog ni hehe..memang takde mood langsung huhu..masih sempat lagi kan roshar & family nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga"..  

Raya kami sekeluarga tahun ni sangat la ala kadar..tahun ni first time kami beraya di perantauan sebabnya my habib warded a few days before raya tu sebab denggi..hari jumaat before raya tu baru discaj ward sudahnya kami decide raya jela kat putrajaya..so kami #teamrayaputrajaya yeh tahun ni..sedih tu hanya Allah jela yang tahu kan sebab tak dapat jumpa mak & adik beradik lain..as long as my habib sihat and disisi cukupla..

Entry hari ni roshar nak share pasal kek marble..lately ni amani suka sangat request kek..so roshar gigih la tukar-tukar kek..kadang kek coklat kukus but amani suka betul klu roshar buat kek marble ni..setengah biji kek tu dia bleh makan sorang dashat tak huhu..tapi kek marble ni memang sedap kalau makan panas-panas..kek marble ni roshar namakan kek marble warisan sebabnya resepi dia turun temurun dari kak long roshar sampai la adik-beradik yang lain hehe..

kekmarble.jpg
 Amani panggil kek warna warni haha..ape ape jela sayang..

So jom tengok resepi kat bawah.. 

5 biji telur
1 cawan butter/planta
1 cawang gula ising
2 sudu susu pekat manis
2 1/2 cawan self-raising flour (roshar guna Blue Key)
1 sudu kecil esen vanilla
*pewarna ikut suka
Mula-mula mixkan gula dan planta sehingga kembang (jadi warna putih). 
Setelah planta dan gula kembang dan sebati masukkan telur sebiji demi sebiji.
Kemudian bolehla masukkan susu pekat manis dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Setelah adunan sebati masukkan esen vanilla.
Bolehla pecahkan adunan kepada 3 bahagian dan letak warna yang disukai.
Letakkan adunan yang telah dicampur warna berselang seli. Roshar guna loyang 8x8. Guna lidi satay @ apa-apa alat la untuk bentukkan corak ikut citarasa masing-masing.
Then bolehla bakar dengan suhu 160 darjah celcius 30-40 minit sehingga masak.

kekmarble.jpg
Lepas dah dicorakkan ikut suka hati hehe..

kekmarble.jpg
Ni la rupa hasilnya kek warna warni kesukaan amani..sebiji kek ni dalam 2 hari boleh habis hehe..

Thursday, February 16, 2017

Cendol sedap di Suria Mall Putrajaya

Last 2 days, roshar pergi Hero kat presint 3 nak cari strawberry untuk my mini pavlova..after dah settle kat Hero, alang-alang dah kat situ roshar sesaja masuk Suria Mall..Suria Mall ni baru lagi bukak, so saja la nak usha-usha apa yang menarik kat situ..sebelum ni dengar member cerita jer..emm pusing punya pusing, not bad agak menarik dah ada jom bali, foodcourt, caring pharmacy, toy r us, nasi kandar lawood, butik baju pun ada tapi banyak lagi la kedai yang tak bukak la..

Dalam banyak-banyak tu, roshar tertarik dengan kedai yang jual cendol, tapi roshar lupa plak nama kedai tu huhu..emm ada banyak choice jugak la cendol, ada cendol pulut, cendol durian, cendol kacang..makanan plak ada laksa johor, laksa utara, mee kari, mee bandung, set nasi dan lauk pun ada..masa roshar sampai tu memang peak hours la, beratur panjang gila kot..tapi cendol punya pasal redah jela..

cendolsedap.jpg

Cendol dia memang sedap bagi roshar, cuma mee kari tu kuah dia agak pekat..roshar suka kuah yang cair hehe..

Yang stay area Putrajaya atau berdekatan boleh la ke Suria Mall, Precint 3 untuk cuba cendol sedap ni hehe..jadi port jalan-jalan cuci mata baru kami la pasni hehe..

Tuesday, February 07, 2017

Resepi ayam ala kenny rogers mudah dan sedap

Resepi ayam ala kenny rogers mudah dan sedap

Bahan-bahan:
Seekor ayam di potong dua bahagian
1 inci halia
Sebatang serai
Segenggam lada hitam
1 kiub ayam
2 sudu besar olive oil
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
Satu sudu kecil garam

Blend kan halia, serai yang telah dihiris nipis, lada hitam, kiub ayam dan segenggam lada hitam.
Kemudian satukan bahan yang telah di blend bersama olive oil, madu, sos tiram dan garam.
Lumurkan pada ayam dan perap selama 4 jam atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
Bakar di dalam oven dengan suhu 200 C selama 30-40 minit.
Roshar bakar dalam kuali ajaib jer hehe..


Karipap Inti Sardin

First trial buat karipap inti sardin.. Karipap sardin kakak amani's feveret..selalu mak beli je kat kedai hehe..but during pkp period...